Sušenky, které vám zlepší den.
Historie sušenek
Sušenky, ty křupavé a sladké pochoutky, které si rádi dopřáváme ke kávě nebo čaji, mají za sebou dlouhou a zajímavou historii. První sušenky se pekly už ve starověkém Egyptě, kde sloužily jako trvanlivé jídlo pro cestovatele a vojáky. Tyto rané sušenky byly spíše suché a tvrdé placky z obilí a vody, ale i tak představovaly důležitý zdroj energie. Ve středověku se pečení sušenek přesunulo do klášterů, kde mniši experimentovali s různými druhy mouky, koření a sladidel. Právě v klášterech vznikly první recepty na sušenky ochucené medem, ovocem nebo ořechy. S rozvojem obchodu s kořením v 16. století se sušenky staly dostupnějšími a začaly se objevovat i na stolech bohatších měšťanů. Postupně se z nich vyvinula široká škála druhů a tvarů, od křehkých máslových sušenek přes perníčky až po slané krekry. Dnes si sušenky užíváme v nespočetných variantách a příchutích, ale jejich základní princip – jednoduché a trvanlivé pečivo – zůstává stejný.
Druhy a příchutě
Svět sušenek a sladkostí je plný nejrůznějších druhů a příchutí, které uspokojí chuťové pohárky malých i velkých. Mezi nejoblíbenější druhy sušenek patří křupavé máslové sušenky, které se skvěle hodí ke kávě nebo čaji. Pro milovníky čokolády jsou tu kakaové sušenky, ať už s kousky čokolády nebo s lahodnou čokoládovou polevou. Ovocné sušenky s kousky ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo meruňky, zase potěší ty, kteří preferují sladkosti s nádechem svěžesti. A nesmíme zapomenout ani na slané sušenky, které se hodí k vínu, pivu nebo jen tak na chuť. Sladkosti pak lákají na nekonečnou škálu chutí a tvarů. Od měkkých želé bonbónů přes tvrdé karamelky až po čokoládové pralinky s nejrůznějšími náplněmi, svět sladkostí je zkrátka plný nekonečných možností. Ať už si vyberete jakýkoli druh sušenky nebo sladkosti, důležité je si pochutnat a užít si sladkou chvilku pro sebe.
Druh sušenky | Přibližná cena za balení (Kč) | Obsahuje čokoládu? |
---|---|---|
BeBe Dobré ráno | 30 | Ne |
Orion Horalky | 25 | Ano |
Opavia Zlaté | 35 | Ne |
Výroba sušenek
Suroviny na výrobu sušenek jsou obvykle jednoduché: mouka, cukr, vejce a máslo. Těsto se smíchá a následně vyválí na pomoučeném povrchu. Pomocí vykrajovátek se z těsta vykrajují různé tvary. Sušenky se poté pečou v předehřáté troubě dozlatova. Po upečení se sušenky nechají vychladnout na mřížce. Existuje nepřeberné množství variací základního receptu na sušenky. Do těsta se mohou přidat různé ingredience, jako jsou ořechy, čokoláda, sušené ovoce nebo koření. Chuť sušenek se dá ozvláštnit i různými polevami a ozdobami. Sušenky jsou oblíbenou sladkostí pro malé i velké. Jsou ideální jako svačina do školy nebo do práce, ale i jako sladká tečka na závěr dne. Domácí sušenky jsou navíc skvělým způsobem, jak si užít společné chvíle s rodinou a dětmi. Pečení sušenek je zábavná aktivita, která potěší malé i velké pekaře.
Sušenky ve světě
Sušenky, ty neodolatelné pochoutky, si získaly srdce a žaludky lidí po celém světě. Každá země má své vlastní variace, tradice a chutě, které odrážejí její kulturu a historii. Vychutnejme si krátký výlet do světa sušenek a prozkoumejme rozmanitost, kterou nám nabízí.
V Anglii, kolébce mnoha sušenkových tradic, najdeme legendární digestive biscuits, křupavé sušenky ideální ke kávě nebo čaji. Oblíbené jsou také shortbread cookies, máslové a drobivé sušenky, které se rozplývají na jazyku. Francie, země labužníků, je proslulá svými elegantními macarons, jemnými mandlovými pusinkami plněnými lahodnými krémy. Itálie zase svádí svými biscotti, dvakrát pečenými sušenkami s mandlemi, které se namáčejí do vína nebo kávy.
Ať už se jedná o křupavé, měkké, sladké nebo slané, sušenky jsou univerzálním symbolem potěšení a sdílení. Jsou ideální svačinkou na cesty, doplňkem k odpolední kávě nebo sladkou tečkou za večeří. Ať už se nacházíte kdekoli na světě, určitě objevíte sušenku, která si získá vaše srdce a chuťové pohárky.
Zdravotní aspekty
Sušenky a sladkosti jsou sice lákavé, ale jejich nadměrná konzumace může mít negativní dopad na naše zdraví. Obsahují vysoké množství cukru, nezdravých tuků a kalorií, které přispívají k nárůstu hmotnosti a zvyšují riziko vzniku obezity. Nadbytek cukru taky škodí našim zubům - i když soda bikarbona může pomoct se zubní hygienou, sama o sobě zubní kaz nezastaví. Když jíme moc sladkostí, slinivka musí vyrábět spoustu inzulinu, no a to může časem vést k problémům jako je cukrovka. Někdo sice používá sodu bikarbonu na pečení zdravějších variant sušenek, ale stejně je lepší dát si radši ovoce nebo oříšky. Prostě soda bikarbona není všelék a sladkosti by se měly jíst s rozumem.
Recepty a inspirace
Svět sušenek a sladkostí je plný nekonečných možností a lákavých kombinací. Ať už jste zkušení cukráři, nebo teprve začínáte, vždy se najde něco nového k objevování. Klasické linecké sušenky potěší svou křehkostí a jemnou chutí, zatímco čokoládové brownies uspokojí i ty nejnáročnější milovníky čokolády. Pro fanoušky ovocných dezertů se nabízí nepřeberné množství receptů na koláče, dorty a muffiny s nejrůznějšími druhy ovoce. Inspirujte se sezónními surovinami a vytvořte si vlastní originální sladkosti, které potěší vaše chuťové pohárky a zpříjemní vám den. Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi, texturami a dekoracemi.
Zajímavosti o sušenkách
Sušenky, ty křupavé a sladké pochoutky, skrývají mnohá tajemství. Věděli jste například, že slovo "sušenka" pochází z holandského "beschuit", což znamená "dvakrát pečený"? Tento název odkazuje na proces pečení, při kterém se těsto nejprve předpeče a poté suší, čímž získá sušenka svou charakteristickou křupavost. Zajímavostí je, že sušenky byly původně určeny pro námořníky, jelikož se díky své trvanlivosti nekazily ani při dlouhých plavbách. Až později si je oblíbili i lidé na pevnině a staly se oblíbenou pochoutkou k čaji, kávě nebo jen tak na chuť. Dnes existuje nepřeberné množství druhů sušenek, od máslových přes kakaové až po ovocné. Každý si tak může najít tu svou oblíbenou, ať už preferuje sladké, slané nebo něco mezi tím. Ať už si sušenky vychutnáváte s mlékem, čajem nebo jen tak samotné, nezapomeňte, že i tato zdánlivě obyčejná pochoutka má svůj příběh a skrývá zajímavou historii.
Publikováno: 15. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití