Švestkový koláč s mákem: Tajemství dokonalé chuti

Švestkový Koláč S Mákem

Švestkový koláč s mákem, to je spojení, které v nás evokuje vzpomínky na babiččinu kuchyni a vůni čerstvě upečeného moučníku. Tato tradiční česká pochoutka si podmanila srdce i žaludky mnoha generací a právem patří mezi nejoblíbenější moučníky. Existuje nepřeberné množství receptů na švestkový koláč s mákem, od těch nejjednodušších až po složitější variace. Každá rodina má svůj vlastní, léty prověřený recept, který se dědí z generace na generaci. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv variantu, jedno je jisté: švestkový koláč s mákem vám zaručeně zlepší náladu a potěší vaše chuťové pohárky. V tomto článku se s vámi podělíme o recept na koláč, který je jednoduchý na přípravu a zároveň lahodný.

Ingredience

Pro přípravu lahodného švestkového koláče s mákem budete potřebovat kombinaci tradičních surovin. Na těsto si připravte 300 g hladké mouky, kterou prosejte pro vzdušnější konzistenci. Přidejte 150 g moučkového cukru pro sladkost, špetku soli pro vyvážení chutí a 200 g změklého másla. Pro snadnější zpracování těsta přidejte 2 žloutky a 3 lžíce zakysané smetany. Na makovou náplň budete potřebovat 250 ml mléka, 100 g mletého máku, 50 g krupicového cukru a lžičku vanilkového extraktu. Maková náplň se krásně propojí s povidly, kterých si připravte 300 g. Pro ozvláštnění chuti můžete přidat i špetku skořice. Nakonec budete potřebovat ještě jedno vejce na potření koláče, aby získal krásnou zlatavou barvu.

Příprava těsta

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě asi 10 minut vykynout. Mezitím si v míse smícháme mouku, zbytek cukru, špetku soli a vanilkový cukr. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké a elastické těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky. Naopak, pokud je příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Během kynutí těsta si můžeme připravit makovou náplň a švestky. Mak dvakrát spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Poté ho umeleme najemno. V hrnci smícháme mletý mák s cukrem, vanilkovým cukrem a mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, dokud náplň nezhoustne. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme.

Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Rozválené těsto přeneseme na plech a vytvoříme okraje. Na těsto rozetřeme makovou náplň a poklademe připravenými švestkami. Druhou polovinu těsta rozválíme a nakrájíme na proužky, kterými ozdobně poklademe švestky. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Švestkový koláč s mákem, to je symfonie chutí, kde se sladkost švestek prolíná s jemnou zemitostí máku a dohromady tvoří harmonii, která pohladí na duši.

Božena Němcová

Příprava makové náplně

Mák nasypeme do hrnce a zalijeme ho mlékem. Přidáme cukr, máslo a špetku soli. Směs přivedeme k varu a poté stáhneme plamen. Za stálého míchání vaříme přibližně 10 minut, dokud směs nezhoustne. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme přidat trochu mléka. Naopak, pokud je příliš řídká, vaříme ji o něco déle. Důležité je, aby maková náplň byla hladká a krémová. Po uvaření necháme náplň zcela vychladnout. Pro lepší chuť a aroma můžeme do makové náplně přidat i lžíci rumu nebo rumové tresti. Maková náplň je důležitou součástí švestkového koláče s mákem a dodává mu nezaměnitelnou chuť.

Sestavení koláče

Sypká maková náplň krásně doplní sladké švestky a dohromady vytvoří dokonalou chuťovou symfonii. Než se ale do této harmonie pustíte, je potřeba správně sestavit koláč. Na vymazaný a vysypaný plech rovnoměrně rozprostřete připravené kynuté těsto. Nezapomeňte na okraje, ať vám náplň nevyteče. Na těsto nejprve rozetřete makovou náplň. Její konzistence by měla být tak akorát hustá, aby se neroztékala. Na makovou náplň pak poklaďte na tenké plátky nakrájené švestky. Ty můžete dle chuti posypat skořicí a cukrem pro ještě intenzivnější chuťový zážitek. Až budete mít koláč sestavený, nezapomeňte ho před pečením potřít rozšlehaným vejcem pro krásně zlatavou barvu.

Vlastnost Švestkový koláč s mákem
Chuť Sladká s nádechem kyselkavosti od švestek a jemnou oříškovou chutí máku
Textura Měkké a nadýchané těsto s křehkou drobenkou
Obtížnost přípravy Střední

Pečení

Těsto na švestkový koláč s mákem necháme před pečením krátce odpočinout, ideálně přikryté utěrkou, aby neoschlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Plech na pečení vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, aby se nám koláč nelepily. Odpočaté těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru obdélníku a opatrně ho přeneseme na připravený plech. Těsto by mělo sahat do všech okrajů. Na těsto rozetřeme makovou náplň, kterou uhladíme, aby byla vrstva rovnoměrná. Na makovou náplň poklademe rozpůlené švestky, řeznou stranou nahoru. Švestky můžeme posypat skořicí nebo vanilkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne a švestky nezměknou. Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce, aby se nám nezapařil. Studený švestkový koláč s mákem můžeme před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou. Recept na koláč se švestkami a mákem je jednoduchý a zvládne ho i začátečník.

Tipy a variace

Pro ještě lahodnější švestkový koláč s mákem vyzkoušejte tyto tipy: Místo hladké mouky použijte špaldovou mouku pro zdravější a vláčnější těsto. Chuť koláče pozvedne špetka skořice nebo badyánu přidaná do makové náplně. Před podáváním posypte koláč moučkovým cukrem nebo ozdobte šlehačkou a čerstvými švestkami. Experimentujte s různými druhy máku. Tmavý mák dodá koláči intenzivnější chuť a aroma. Pro snazší roztírání makové náplně ji můžete zředit trochou mléka nebo smetany. Pokud nemáte po ruce čerstvé švestky, můžete použít i kompotované nebo mražené. Pečte koláč v dortové formě s odnímatelným dnem pro snadnější krájení a servírování. Upečený koláč nechte zcela vychladnout, než ho budete krájet, aby se vám nerozpadal. Švestkový koláč s mákem je vynikající pochoutkou ke kávě nebo čaji, ale skvěle chutná i samotný.

Publikováno: 06. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití