Řízky v jogurtu: Jídlo, které vás dostane!
Klasika české kuchyně
Řízky v jogurtu, to je pro mnohé z nás vzpomínka na dětství a obědy u babičky. Tato zdánlivě obyčejná kombinace v sobě skrývá sílu tradice a chuti, která dokáže zahřát u srdce. Ačkoliv se může zdát příprava pokrmu z řízků zalitých jogurtem jednoduchá, skrývá v sobě pár důležitých triků. Základem jsou samozřejmě kvalitní vepřové řízky, které naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Usmažené dozlatova pak necháme okapat na papírovém ubrousku od přebytečného tuku. A přichází ta nejdůležitější část - jogurtová zálivka. Ta se připravuje smícháním bílého jogurtu s hladkou moukou a mlékem. Podle chuti můžeme přidat i prolisovaný česnek, hořčici nebo bylinky. Jogurtovou zálivkou pak přelijeme řízky v pekáči a dáme zapéct do trouby. Výsledkem jsou šťavnaté a křehké řízky obalené lahodnou jogurtovou omáčkou, která se skvěle hodí k houskovému knedlíku.
Variace na řízky v jogurtu
Tradiční česká kuchyně nabízí nepřeberné množství variací na oblíbené pokrmy a řízky v jogurtu nejsou výjimkou. Základní recept, ve kterém se obalené a usmažené řízky zalévají lahodnou jogurtovou omáčkou, lze ozvláštnit mnoha způsoby. Experimentujte s druhem masa, vyzkoušejte vepřové, kuřecí nebo krůtí řízky. Zajímavou alternativou jsou i rybí řízky, například z tresky. Chuť omáčky snadno obměníte přidáním různých bylinek, jako je kopr, petrželka nebo pažitka. Pikantnější variantu docílíte přidáním chilli papriček nebo mleté papriky. Pro sytější chuť vmíchejte do jogurtu lžíci hořčice nebo zakysané smetany. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete do omáčky přidat i další ingredience dle vlastní chuti, například nakládané okurky, kapary nebo sušená rajčata. Nebojte se experimentovat a objevte svou vlastní oblíbenou variaci na tento tradiční pokrm.
Vlastnost | Příprava doma | Hotové jídlo z obchodu |
---|---|---|
Cena za porci | cca 50 Kč | cca 120 Kč |
Časová náročnost | cca 60 minut | cca 5 minut (ohřátí) |
Výběr masa a jeho úprava
Při přípravě šťavnatých řízků v jogurtové omáčce hraje zásadní roli správný výběr masa a jeho důkladná úprava. Pro tento pokrm se skvěle hodí vepřová kýta, kuřecí prsa nebo krůtí řízky. Důležité je zvolit maso čerstvé, s jemnými vlákny a světlou barvou. Maso před tepelnou úpravou důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm. Plátky masa lehce naklepeme, aby se během smažení nekroutily a zůstaly krásně ploché. Pro zvýraznění chuti můžeme maso před přípravou marinovat. Výbornou volbou je marináda z jogurtu, koření a bylinek, která masu dodá lahodnou chuť a zároveň ho změkčí. Po marinovaní maso opět osušíme, aby se na pánvi zbytečně nesrazilo.
Tajemství šťavnatých řízků
Řízky v jogurtu, to je jídlo, které v sobě snoubí křupavou kůrčičku s jemnou a šťavnatou chutí. Jak ale docílit toho, aby řízky nebyly suché, ale naopak krásně vláčné? Tajemství se ukrývá nejen ve výběru masa, ale i v jeho správné přípravě a samozřejmě i v jogurtu.
Začněme u masa. Vybírejte spíše libovější kusy, jako je vepřová kýta nebo kuřecí prsa. Před samotným obalováním maso naklepejte, čímž narušíte svalová vlákna a řízky budou po upečení krásně měkké.
A co jogurt? Ten se do přípravy řízků nepoužívá jen tak náhodou. Jogurt maso krásně zjemní a dodá mu na šťavnatosti. Navíc se v něm maso krásně proleží a získá tak na chuti. Nebojte se experimentovat s různými druhy jogurtů, ať už bílým, řeckým nebo třeba s příchutí bylinek.
Řízky v jogurtu pak můžete péct v troubě, smažit na pánvi nebo i grilovat. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, věřte, že si na tomto jednoduchém, ale o to chutnějším jídle, pochutná celá rodina.
Jogurtová omáčka: tipy a triky
Jogurtová omáčka je skvělým doplňkem k řízkům v jogurtu, ale i k pokrmům z řízků zalitých jogurtem. Aby byla omáčka dokonalá, je důležité dodržet několik tipů. V první řadě použijte kvalitní bílý jogurt, ideálně řecký nebo smetanový. Jogurt by měl být vychlazený, aby se při smíchání s ostatními ingrediencemi nesrazil. Do jogurtové omáčky můžete přidat různé bylinky, například kopr, petrželku nebo pažitku. Chuť omáčky také skvěle doladí česnek, cibule nebo hořčičné semínko. Pro zjemnění chuti můžete do omáčky přidat lžíci zakysané smetany nebo majonézy. Jogurtovou omáčku podávejte vychlazenou a ozdobenou čerstvými bylinkami.
Přílohy k řízkům v jogurtu
Řízky v jogurtu, lahodný a sytý pokrm, si zaslouží tu nejlepší společnost příloh. Správně zvolená příloha dokáže chuť řízků v jogurtu ještě více podtrhnout a vytvořit tak harmonický kulinářský zážitek. Mezi klasické a oblíbené přílohy patří bezesporu houskové knedlíky, které nasáknou lahodnou jogurtovou omáčkou a dodají jídlu sytost. Neméně chutnou variantou je i rýže, ať už bílá, nebo natural. Svou jemnou chutí nepřebije chuť řízků a jogurtu a zároveň dodá pokrmu na pestrosti. Pro milovníky brambor se nabízí hned několik variant. Vařené brambory posypané čerstvou petrželkou jsou sázkou na jistotu, stejně jako bramborová kaše, která se s jogurtovou omáčkou dokonale prolíná. Pro ty, kteří preferují lehčí varianty příloh, je ideální volbou zeleninový salát. Čerstvá zelenina dodá jídlu svěžest a vitamíny a zároveň příjemně zkontrastuje sytost řízků v jogurtu.
Rychlý recept pro zaneprázdněné
V dnešní uspěchané době ocení rychlý a chutný recept snad každý. Řízky v jogurtu, nebo také řízky zalité jogurtem, jsou skvělou volbou pro ty, kteří nemají čas trávit hodiny v kuchyni. Příprava je snadná a rychlá a výsledek je vždycky vynikající. Stačí řízky z vepřového masa naklepat, osolit, opepřit a obalit v hladké mouce. Poté je krátce osmažíme na pánvi dozlatova. Základem lahodné omáčky je bílý jogurt, který smícháme s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Můžeme přidat i další bylinky dle chuti, například pažitku nebo kopr. Osmažené řízky vložíme do zapékací mísy, zalijeme jogurtovou omáčkou a dáme zapéct do trouby. Během pečení se chuť řízků krásně propojí s jogurtem a vznikne tak neodolatelně krémová omáčka. Řízky v jogurtu podáváme nejlépe s vařenými bramborami nebo knedlíkem. Dobrou chuť!
Tipy pro servírování
Řízky v jogurtu, lahodný a osvěžující pokrm, si zaslouží i působivé servírování. Místo obyčejného talíře zvolte raději hlubší mísu, která udrží šťavnatost a teplotu pokrmu. Řízky naaranžujte do středu mísy a zalijte je chladným jogurtovým dresinkem. Pro kontrast barev a textur posypte pokrm nasekanou pažitkou, petrželkou nebo koprem. Skvěle se hodí i plátky ředkviček, cherry rajčátek nebo okurky. Pro sytější chuť můžete přidat i lžíci zakysané smetany. Servírujte s čerstvým pečivem, vařeným bramborem nebo knedlíkem. Nezapomeňte na lžíci, aby si strávníci mohli vychutnat i lahodnou jogurtovou omáčku.
Řízky v jogurtu pro děti
Řízky v jogurtu jsou oblíbeným pokrmem mnoha dětí. Kombinace křupavých řízků a jemného jogurtu je neodolatelná a jídlo je navíc bohaté na bílkoviny a vápník. Příprava tohoto pokrmu je jednoduchá a rychlá, což ocení zejména zaneprázdnění rodiče. Stačí osmažit řízky dozlatova a poté je zalít jogurtem. Pro zvýraznění chuti je možné jogurt dochutit solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Řízky v jogurtu se podávají nejčastěji s bramborovou kaší, ale chutnají výborně i s rýží nebo těstovinami.
Řízky v jogurtu, to je taková česká klasika, co? Jako když babička vařila.
Vratislav Král
Variace pro vegetariány
Vegetariáni se nemusí cítit ochuzeni o lahodnou chuť řízků v jogurtu. Existuje mnoho způsobů, jak tento tradiční pokrm připravit v bezmasé variantě. Místo vepřového či kuřecího masa skvěle poslouží například květák, celer nebo hlíva ústřičná. Tyto suroviny nakrájíme na plátky, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova. Stejně jako u klasických řízků je důležité nechat je po usmažení okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku. Jogurtovou omáčku můžeme ochutit čerstvými bylinkami, například koprem, petrželkou nebo pažitkou. Pro výraznější chuť můžeme přidat i prolisovaný česnek. Vegetariánské řízky v jogurtu podáváme s vařenými bramborami, knedlíkem nebo bramborovou kaší.
Publikováno: 23. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití