Pšenice setá: Tajemství zlatého zrna odhaleno

Pšenice Setá

Pšenice setá: Základní informace

Pšenice setá neboli Triticum aestivum je neskutečně důležitá jednoletá rostlinka, která patří do rodiny lipnicovitých. Její zrna jsou pro nás naprosto nepostradatelná - vždyť právě pšenice je základním zdrojem obživy pro většinu světové populace. Z jejích zrn vyrábíme spoustu věcí - od klasické mouky přes různé druhy pečiva až po pivo. Tahle úžasná obilovina se dokáže sama opylovat a šlechtitelé ji vyvinuli v mnoha různých odrůdách - některé jsou vysoké, jiné nízké, některé lépe odolávají nemocem. Když se na pšenici podíváme blíž, uvidíme, že má jako každá správná rostlina kořeny, které čerpají vodu a živiny, duté stéblo, na kterém rostou dlouhé úzké listy, a samozřejmě charakteristický klas. V listech probíhá fotosyntéza a v klasu najdeme ta nejcennější zrnka. Každé zrno má obal, endosperm a klíček. Po sklizni se zrna semelou na mouku, bez které by se pekaři a cukráři jen těžko obešli.

Původ a historie pšenice

Pšenice setá je pro nás naprosto klíčová plodina, která pochází z dávných dob Blízkého východu, z oblasti známé jako úrodný půlměsíc. Archeologové objevili, že naši předkové ji tam pěstovali už před více než 10 tisíci lety. Z původních divokých travin člověk postupně vyšlechtil dnešní odrůdy pšenice, které se rozrostly po celé planetě. Bez pšenice si nelze představit vývoj lidské společnosti - vždyť právě ona živila celé civilizace a její důležitost trvá i v současnosti. Z původní oblasti na Blízkém východě se pšenice postupně dostávala do Evropy, pronikla do Asie i severní Afriky. Když evropští kolonizátoři objevili nové světy, vzali pšenici s sebou do Ameriky i Austrálie. V dnešní době patří pšenice setá k absolutně nejvýznamnějším plodinám, které lidstvo pěstuje.

Pěstování pšenice seté

Pšenice setá, kterou všichni dobře známe jako základní plodinu našeho zemědělství, patří mezi nejdůležitější obilniny světa. Tato jednoletá rostlina z rodiny lipnicovitých se především pěstuje kvůli zrnům, ze kterých se vyrábí mouka, pečivo a spousta dalších věcí, co denně jíme.

Aby se pšenici dařilo, potřebuje správné podmínky. Nejlépe roste na slunných místech, kde je kvalitní půda, která dobře propouští vodu a obsahuje hodně živin. Zemědělci musí dodržovat spoustu pravidel - od přípravy pole přes setí až po hnojení a ochranu rostlin před nemocemi a škůdci. Kolik pšenice se urodí závisí na mnoha věcech - jakou odrůdu zasejeme, jaké je počasí a jak dobře se o ni staráme. U nás v Česku pěstujeme pšenici setou na polích o rozloze větší než 300 tisíc hektarů a běžně sklízíme kolem 7 tun z každého hektaru.

Druhy a odrůdy pšenice

Pšenice setá je základní obilovina, kterou najdeme prakticky všude kolem nás. Tahle běžná plodina z rodiny trav se pěstuje po celém světě a představuje hlavní zdroj potravy pro miliony lidí. Když se řekne pšenice, většina z nás si představí zlatavé lány, které se vlní ve větru. Zemědělci ji pěstují ve dvou hlavních variantách - ozimou a jarní. Ta ozimá se zaseje do půdy už na podzim a přečká zimu, aby v létě dala úrodu. Jarní odrůdy se naopak sejí až na jaře a sklízí se v pozdním létě. Co je zajímavé, pšenice se dělí i podle tvrdosti zrna. Z té tvrdé se vyrábí hlavně krupice a semolina - základ pro výrobu těstovin. Měkká pšenice končí nejčastěji jako mouka na pečení chleba a různého pečiva. Šlechtitelé přitom pořád pracují na nových odrůdách, aby byly odolnější, dávaly větší úrodu a lépe se zpracovávaly.

Význam pšenice v potravinářství

Pšenice setá je skutečně pozoruhodná plodina, která hraje v našem životě klíčovou roli. Její přítomnost v každodenním jídelníčku je prostě nenahraditelná. Z pšeničných zrn vzniká mouka, bez které by naše pekárny zely prázdnotou. Každé ráno si můžeme pochutnat na křupavém pečivu jen díky této úžasné obilnině. Mouka z pšenice má ale mnohem širší využití než jen v pekařině. Je nepostradatelná při vaření, ať už zahušťujeme guláš nebo připravujeme domácí nudle. Z pšenice vznikají také oblíbené suroviny jako kuskus nebo bulgur. Když se nad tím zamyslíme, pšenice je vlastně tichým hrdinou naší kuchyně - bez ní by tradiční česká jídla, stejně jako pokrmy z celého světa, ztratily své kouzlo.

Vlastnost Pšenice setá Kukuřice setá
Použití Výroba mouky, krmivo Výroba oleje, krmivo
Délka vegetační doby 7-10 měsíců 3-5 měsíců

Pšenice a zdraví: Výhody a rizika

Pšenice setá patří mezi nejdůležitější obiloviny v našem jídelníčku a tvoří základ pro výrobu běžného pečiva a mnoha dalších potravin. Je skvělým zdrojem energie díky obsahu sacharidů, a navíc nám dodává potřebné bílkoviny, vlákninu a spoustu vitamínů s minerály. Nicméně lepek, který je součástí pšeničných zrn, může některým lidem způsobovat vážné zdravotní komplikace. Zejména lidé s celiakií, což je autoimunitní onemocnění, trpí při konzumaci lepku poškozením střev. Typicky se to projevuje průjmy, nadýmáním, únavou a nežádoucím hubnutím. Někteří lidé mají mírnější formu nesnášenlivosti lepku, ale i ta jim znepříjemňuje život. Naštěstí dnes máme spoustu bezlepkových alternativ - třeba rýži, kukuřici nebo quinou. Je dobré vědět, že pšenice obsahuje i látky, které mohou bránit vstřebávání některých důležitých minerálů, jako je železo a zinek. Pro většinu z nás je ale pšenice v rozumném množství, jako součást pestré stravy, naprosto v pořádku.

Zlatý klas pšenice, symbol hojnosti a života, nám připomíná sílu a krásu přírody, která nás obklopuje.

Zdeněk Dvořák

Zajímavosti o pšenici seté

Pšenice setá je úžasná rostlina, která nás provází už od pradávna. Představte si, že ji lidé pěstují už více než deset tisíc let! Původně pochází z oblasti Blízkého východu a dnes je nepostradatelnou součástí jídelníčku lidí po celém světě. V klasech této obilniny dozrávají výživná zrna, která jsou základem našeho každodenního chleba. Mezi různými druhy pšenice vynikají zejména pšenice setá a pšenice tvrdá. Z té seté se peče hlavně chléb a různé druhy pečiva, kdežto tvrdá pšenice je ideální na výrobu těstovin. Aby se pšenici dařilo, potřebuje kvalitní půdu plnou živin, hodně sluníčka a příznivé teplotní podmínky. Je to skutečný zázrak přírody - sledovat, jak ze zasetého zrnka vyroste rostlina plná zlatavých klasů.

Publikováno: 13. 02. 2025

Kategorie: zahrada