Osvežující klasika: Caprese - italský salát, který nikdy nezklame
Původ a historie caprese
Caprese, ten osvěžující salát z rajčat, mozzarelly a bazalky, je symbolem italské kuchyně. Jeho původ ale není tak jasný, jak by se mohlo zdát. Existuje několik teorií o jeho vzniku. Někteří historici věří, že caprese je poměrně moderní jídlo, které se objevilo až ve 20. století. Podle jedné z verzí byl salát poprvé servírován ve 20. letech 20. století v restauraci hotelu Quisisana na Capri, a to pro básníka Filippa Tommasa Marinettiho, představitele futurismu. Marinetti byl známý svou kritikou tradiční italské kuchyně, kterou považoval za příliš těžkou. Caprese s jeho jednoduchostí a svěžestí tak mohla být reakcí na Marinettiho názory.
Jiná teorie zase spojuje caprese s prostým jídlem italských dělníků, kteří si během horkých letních dní nosili k obědu chléb, rajčata a mozzarellu. Ať už je pravda jakákoli, caprese si získala srdce gurmánů po celém světě. Její popularita vedla i k rozšíření názvu "caprese" na další pokrmy, které kombinují rajčata, mozzarellu a bazalku, například na pizzu caprese nebo těstoviny caprese. V Česku se pro caprese vžil také název "italský salát". Důležité je ale připomenout, že to, co v Česku známe jako "italský salát", se od pravé caprese liší. Zatímco caprese se skládá pouze z rajčat, mozzarelly a bazalky, do "italského salátu" se obvykle přidávají i další ingredience, jako je paprika, cibule, olivy nebo salám. Ať už si ale caprese vychutnáváte v její ryzí podobě, nebo v podobě "italského salátu", jedno je jisté - kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky je sázkou na jistotu.
Charakteristické suroviny
Oba saláty, ač na první pohled podobné, se pyšní odlišnými, leč typicky italskými ingrediencemi. Caprese, pocházející z malebného ostrova Capri, sází na jednoduchost a svěžest. Základ tvoří šťavnatá a aromatická rajčata, nejlépe odrůdy býčí srdce, která se prolínají s plátky měkké mozzarelly di bufala. Jemnou chuť rajčat a sýra podtrhují lístky bazalky, nejlépe té čerstvé, natrhané přímo ze zahrádky. Naopak italský salát, jak ho známe u nás, je spíše oslavou rozmanitosti italské kuchyně. Vedle rajčat a mozzarelly, často nahrazené obyčejným eidamem, v něm najdeme i další druhy zeleniny, jako jsou papriky, okurky, cibule a olivy. Charakteristickou chuť dodává salátu oregano a zálivka z olivového oleje a vinného octa.
Vlastnost | Caprese |
---|---|
Původ | Itálie |
Hlavní ingredience | Rajčata, mozzarella, bazalka |
Tradiční receptura
Když se řekne „italský salát“, mnohým se vybaví spíše kombinace šunky, sýra a zeleniny, často zalitá majonézou. Pravý italský salát, Insalata italiana, je ale mnohem jednodušší a jeho příprava se blíží spíše tomu, čemu u nás říkáme „míchaný salát“. Základ tvoří čerstvá zelenina, nejčastěji rajčata, okurky a cibule, doplněná o olivový olej a ocet. Tato jednoduchost a důraz na čerstvé suroviny jsou pro italskou kuchyni typické a platí to i pro caprese. Ten je v podstatě ještě minimalistickější – skládá se pouze z rajčat, mozzarelly a bazalky, ochucený olivovým olejem a solí. Oba pokrmy jsou důkazem, že i z mála ingrediencí se dá vytvořit něco lahodného a osvěžujícího. Právě v jednoduchosti tkví jejich krása a obliba po celém světě.
Varianty caprese
Tradiční caprese s mozzarellou, rajčaty a bazalkou má mnoho variant. Oblíbená je například caprese špíz, kde se ingredience napichují na jehly a podávají se jako chutný předkrm. Další variantou je caprese salát, ve kterém se ingredience nakrájí na kostičky a promíchají se s dresinkem z olivového oleje a balsamica. Pro osvěžující variantu zkuste přidat do salátu kousky melounu. Inspiraci z italského salátu si caprese bere v použití dalších ingrediencí, jako jsou například olivy, kapary nebo rukola. Tyto ingredience dodají caprese výraznější a pikantnější chuť. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, caprese je vždy skvělou volbou pro lehký oběd, večeři nebo jen tak na chuť.
Tipy pro přípravu
Pro dokonalý caprese i italský salát je klíčová čerstvost a kvalita surovin. Vybírejte zralá, voňavá rajčata, nejlépe odrůdy s vysokým obsahem dužiny, jako jsou San Marzano nebo býčí srdce. Mozzarella by měla být čerstvá, s jemnou mléčnou chutí. Ideální je mozzarella di bufala, která má nezaměnitelnou chuť a krémovou texturu. Bazalku použijte čerstvou, lístky natrhejte těsně před podáváním, abyste zachovali jejich aroma. Olivový olej volte extra panenský, s jemnou ovocnou chutí. Nešetřete na jeho množství, dodá salátu lahodnou chuť a aroma. Sůl a pepř použijte čerstvě mletý, podle chuti. Caprese servírujte ihned po přípravě, aby mozzarella neztratila svou svěžest a rajčata nepustila šťávu. Italský salát můžete nechat krátce odležet v lednici, aby se chutě prolnuly. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.
Caprese, to je Itálie na talíři. Chuť slunce, vůně moře a radost z jednoduchosti.
Zdeněk Malý
Nutriční hodnoty
Caprese a italský salát, dva pokrmy evokující svěžest středomořské kuchyně, jsou nejen pastvou pro oči, ale i zdrojem cenných živin. Oba saláty jsou bohaté na vitamíny a minerály, s důrazem na vitamín C z rajčat a vitamín A z listové zeleniny. Zatímco caprese sází na jednoduchost a minimum ingrediencí, italský salát nabízí pestřejší paletu chutí a textur díky přidání dalších druhů zeleniny, sýrů a salámů. Je však nutné mít na paměti, že s přídavkem těchto ingrediencí, zejména tučných sýrů a salámů, roste i energetická hodnota pokrmu. Pro ty, kteří si hlídají kalorie, je proto vhodné volit libovější varianty sýrů a šunky a nepřehánět to s množstvím zálivky. Ať už se rozhodnete pro klasické caprese s mozzarellou a bazalkou, nebo dáte přednost barevnějšímu a sytějšímu italskému salátu, dopřejete svému tělu dávku vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Caprese jako symbol Itálie
Caprese, ten jednoduchý, ale lahodný salát z rajčat, mozzarelly a bazalky, je mnohem víc než jen pokrm. Je to skutečný symbol Itálie, stejně jako Koloseum nebo špagety. Jeho barvy, červená, bílá a zelená, odkazují na italskou vlajku a evokují vlastenectví a hrdost. Chuť Caprese je svěží a intenzivní, stejně jako italský temperament. Stejně jako Itálie sama, i Caprese je kombinací jednoduchosti a dokonalosti. Kvalitní suroviny, minimum ingrediencí a tradiční receptura – to je tajemství jeho úspěchu.
V Česku se často setkáváme s pojmem „italský salát“, který bývá s Caprese zaměňován. Je důležité si uvědomit, že italský salát a Caprese nejsou totéž. Zatímco Caprese se skládá pouze z rajčat, mozzarelly a bazalky, italský salát obvykle obsahuje i další ingredience, jako je salám, olivy, paprika nebo cibule. Ačkoliv i italský salát může být chutný, postrádá tu symboliku a jednoduchost, která dělá Caprese tak výjimečným.
Publikováno: 23. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití