Nejlepší šulc recept: Tradiční pochoutka na vašem stole

Sulc Recept

V českých domácnostech se často setkáváme s pojmy "sulc" a "recept". Zatímco slovo "recept" evokuje představy o lahodných pokrmech a kulinářských dobrodružstvích, "sulc" může v někom vyvolávat rozporuplné pocity. Pro někoho je symbolem tradiční české kuchyně, pro jiného spíše vzpomínkou na jídla z dětství, která už dnes nepatří mezi jeho favority.

Ať už patříte do kterékoli skupiny, jedno je jisté: sulc má v české gastronomii své pevné místo. Jeho historie sahá hluboko do minulosti, kdy sloužil jako způsob konzervace masa, a i dnes si získává oblibu pro svou specifickou chuť a dostupnost surovin.

Příprava sulcu není složitá, vyžaduje však dodržování určitých zásad a trpělivost. Existuje nespočet receptů, které se liší druhem použitého masa, kořením i doplňujícími ingrediencemi.

V tomto článku se blíže podíváme na to, co sulc vlastně je, jak se připravuje a jaké jsou jeho varianty.

Co je to sulc?

Sulc je tradiční česká pochoutka, která se připravuje z vepřových nožiček, kolen a masa. Vařením těchto částí ve vodě s kořením vzniká kolagen, který po vychladnutí ztuhne a vytvoří typickou rosolovitou konzistenci sulcu. Sulc se obvykle podává studený, nakrájený na plátky a zdobený cibulí, octem a chlebem. Jeho chuť je výrazná, masová a lehce slaná. Sulc je bohatý na bílkoviny a kolagen, který je prospěšný pro klouby a pokožku. Přestože je sulc kaloricky vydatný, jedná se o tradiční pochoutku, která si své místo na českém stole drží již po staletí.

Historie sulcu

Sulc, tradiční pochoutka českých domácností, má kořeny hluboko v historii. Přesné datum jeho vzniku sice neznáme, ale první zmínky o podobných masových gelech sahají až do středověku. Tehdy se jednalo o způsob konzervace masa, kdy se vařilo v minimálním množství vody, aby se z něj uvolnila želatina. Ta po vychladnutí ztuhla a vytvořila tak přirozený konzervant. Sulc, jak ho známe dnes, se začal objevovat v 18. a 19. století. V té době se stal oblíbeným pokrmem chudších vrstev, protože se z něj dalo využít i méně kvalitní maso, jako jsou nožičky, hlava nebo ouška. Recepty na sulc se dědily z generace na generaci a každá rodina měla ten svůj osvědčený. I dnes existuje nepřeberné množství variant, lišících se druhem masa, kořením i přílohou. Ať už si ho dáte s octem a cibulí, nebo s křenem a hořčicí, jedno je jisté – sulc je a vždy bude neodmyslitelnou součástí české kuchyně.

Ingredience na sulc

Na přípravu tradičního českého sulcu budete potřebovat několik klíčových ingrediencí. Základem je vepřové maso, a to ideálně mix libovějšího a tučnějšího. Doporučuje se použít vepřové koleno, nožičky, hlavu a kůži, které sulcu dodají charakteristickou želírující konzistenci. Dále budete potřebovat zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel a cibule, která dodá sulcu chuť a vůni. Nezbytné jsou také koření, a to zejména pepř, nové koření, bobkový list a sůl, které dodají sulcu výraznější chuťový profil. Množství jednotlivých ingrediencí se může lišit v závislosti na konkrétním receptu a preferencích.

Postup přípravy

Suroviny máme připravené a můžeme se pustit do díla. Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce doměkka. Poté je slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Do větší mísy si nastrouháme oloupané brambory najemno. Přidáme vejce, sůl, majoránku a mouku. Množství mouky je orientační a liší se podle typu brambor. Těsto by mělo být vláčné, ale nelepivé. Pokud je příliš řídké, přidáme více mouky. Z těsta tvarujeme na pomoučněném vále šišky, které zploštíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a placky z obou stran smažíme dozlatova.

Variace receptu

Tradiční český sulc si můžete upravit dle vlastní chuti a fantazie. Existuje mnoho variací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Zkuste přidat do sulcu různé druhy masa, jako je hovězí, vepřové, telecí nebo drůbeží. Pro výraznější chuť můžete přidat i uzené maso. Zajímavou variantou je také sulc s játry, který má specifickou, ale lahodnou chuť. Nebojte se experimentovat s kořením. Kromě klasiky, jako je pepř, nové koření a bobkový list, můžete přidat například tymián, majoránku, rozmarýn nebo chilli. Pro svěží chuť přidejte do sulcu nakrájenou zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel nebo cibule. Fantazii se meze nekladou!

Dobře napsaný recept je jako milostný dopis žaludku.

Zdena Špaková

Tipy pro nejlepší sulc

Pro dokonalý sulc je důležité vybrat si kvalitní maso. Vepřové koleno, nožičky a hlava jsou pro sulc ideální, protože obsahují dostatek kolagenu, který zaručí jeho perfektní rosol. Před vařením maso důkladně očistěte a namočte do studené vody alespoň na hodinu. Tím se zbavíte nečistot a přebytečné krve. Při vaření sulcu nezapomeňte na kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Dodají mu lahodnou chuť a vůni. Mezi oblíbené ingredience patří bobkový list, nové koření, pepř a kmín. Vařte sulc na mírném ohni, dokud maso není úplně měkké. Poté ho vyjměte z vývaru a nechte vychladnout. Mezitím vývar přeceďte a dochuťte solí, pepřem a octem dle chuti. Maso oberte od kostí a nakrájejte na menší kousky. Do připravených misek nebo formy na srnčí hřbet rozdělte maso, česnek a na plátky nakrájenou mrkev. Zalijte vychladlým vývarem a nechte v chladu ztuhnout. Sulc podávejte s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Servírování a skladování

Sulc je nejlepší podávat čerstvý, ale bez problému ho můžete i skladovat. Pro servírování ho vyklopte z formy na servírovací talíř a ozdobte dle libosti. Skvěle chutná s vařenými bramborami, knedlíkem, čerstvým pečivem nebo jen tak s kyselou okurkou. Pokud vám sulc zbude, nechte ho vychladnout a uložte do lednice. V chladu vydrží 3–4 dny. Před podáváním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se rozvinula jeho chuť. Sulc můžete také zamrazit. V mrazáku vydrží až 3 měsíce. Před konzumací ho nechte rozmrazit v lednici.

Feature Sulc Recept Standard Recept
Language Czech Can be any language

Tradiční česká kuchyně je proslulá svou sytostí a výraznými chutěmi, a sulc, neboli huspenina, je toho skvělým příkladem. Připrava sulcu dle receptury vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek stojí za to. Správně připravený sulc je doslova lahůdkou, která potěší chuťové pohárky a zasytí. Recept na sulc se často dědí z generace na generaci a každá rodina má svůj vlastní, osvědčený postup. Důležité je dbát na kvalitu surovin a dodržovat základní principy přípravy, jako je dostatečné vyvaření masa a následné pomalé chlazení. Sulc je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti, ale i pro běžný den, kdy si chceme dopřát něco výjimečného. Ať už se rozhodnete pro klasický recept, nebo si jej upravíte dle vlastní chuti, věříme, že si na této tradiční české pochoutce pochutnáte.

Publikováno: 16. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití