Nejlepší recepty na tvarohovou štolu, které si zamilujete
Klasická tvarohová štola
Tvarohová štola je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Její jemná chuť a vláčná konzistence si získaly srdce mnoha gurmánů. Existuje nespočet receptů, které se liší v detailech, ale základ zůstává stejný – kvalitní tvaroh, máslo, mouka a cukr. Tajemství té nejlepší tvarohové štoly se často dědí z generace na generaci. Některé hospodyňky přidávají do těsta rozinky namočené v rumu, jiné zase mandle nebo citronovou kůru. Důležité je těsto důkladně propracovat a nechat ho dostatečně dlouho kynout. Pečení štoly vyžaduje trpělivost, jelikož se peče pomalu a zvolna, aby se uvnitř propekla a zároveň se na povrchu nespálila. Po upečení se ještě horká štola potírá rozpuštěným máslem a bohatě posype moučkovým cukrem. Výsledek ale stojí za to – voňavá, vláčná a lahodná pochoutka, která potěší celou rodinu.
Varianty s ovocem a ořechy
Tvarohová štola je sama o sobě delikatesou, ale proč si ji ještě více neozvláštnit? Přidáním ovoce a ořechů do těsta získáte novou dimenzi chutí a textur. Sušené ovoce, jako jsou rozinky, brusinky, meruňky nebo švestky, dodají štole sladkost a vláčnost. Pro svěží nádech zkuste kousky kandované pomerančové nebo citronové kůry. Ořechy, jako jsou vlašské, lískové, mandle nebo pistácie, zase dodají štole křupavost a bohatou, zemitou chuť. Před přidáním do těsta je vhodné ovoce i ořechy nahrubo nasekat a lehce obalit v hladké mouce, aby se během pečení nerozpadly a lépe se propojily s tvarohovým těstem. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy ovoce a ořechů podle vaší chuti. Vytvoříte tak originální a lahodné variace na tradiční tvarohovou štolu, které si zamiluje celá vaše rodina.
Bezlepková tvarohová štola
Bezlepková varianta tradiční tvarohové štoly je skvělou volbou pro všechny, kteří se vyhýbají lepku, ale nepřejí si nechat si ujít tuto velikonoční pochoutku. Příprava bezlepkové štoly se od té klasické liší především použitím bezlepkové mouky. Na trhu je dnes již široká škála bezlepkových mouk, jako je rýžová, kukuřičná, mandlová nebo jejich směsi speciálně určené na pečení. Při výběru mouky je důležité dbát na to, aby byla jemně mletá a neobsahovala žádné přidané látky, které by mohly negativně ovlivnit chuť a texturu štoly. Důležité je také těsto důkladně propracovat a nechat ho dostatečně vykynout, aby bylo nadýchané a vláčné. Bezlepková štola se plní tradiční tvarohovou náplní, která se skládá z tvarohu, cukru, vajec a rozinek. Náplň můžeme dle chuti a fantazie obohatit o rum, vanilku, citronovou kůru nebo mandle. Po upečení se štola potírá rozpuštěným máslem a posype moučkovým cukrem. Bezlepková tvarohová štola je lahodná a voňavá pochoutka, která potěší celou rodinu i o Velikonocích.
Tipy pro přípravu těsta
Při přípravě těsta na tvarohovou štolu hraje klíčovou roli trpělivost a dodržování správného postupu. Tvaroh by měl být dobře okapaný, aby těsto nebylo příliš řídké. Pro dosažení vláčného výsledku je vhodné použít hladkou mouku vyšší kvality. Máslo by mělo být změklé na pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo a těsto bylo nadýchané. Důležité je také důkladné propracování těsta, ideálně hnětením po dobu alespoň 10 minut, čímž se aktivuje lepek a těsto bude pružnější. Po zadělání je nutné nechat těsto na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí je vhodné těsto alespoň jednou prohnětet, aby se uvolnily nahromaděné plyny a štola byla po upečení krásně nadýchaná.
Vlastnost | Recept 1 | Recept 2 |
---|---|---|
Množství tvarohu | 500 g | 250 g |
Počet vajec | 4 | 2 |
Druh těsta | Kynuté | Listové |
Pečení a zdobení štoly
Tvarohová štola se obvykle peče v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 45-60 minut, v závislosti na velikosti a tloušťce těsta. Pro kontrolu propečenosti zapíchněte do středu štoly špejli. Pokud po vytažení zůstane suchá, je štola hotová. Po upečení nechte štolu zcela vychladnout na mřížce, aby se zabránilo zvlhnutí spodní části. Zdobení tvarohové štoly je tvořivá činnost, která vám umožní popustit uzdu fantazii. Klasikou je posypání moučkovým cukrem, ale můžete zvolit i polevu z bílé čokolády, citronovou kůru nebo ozdobit štolu kandovaným ovocem a ořechy. Pro slavnostnější příležitosti můžete použít marcipánové ozdoby nebo čerstvé ovoce. Recepty na tvarohovou štolu se liší v poměru surovin, druhu použitého tvarohu a také v detailech pečení a zdobení. Nebojte se experimentovat a najděte si ten pravý recept, který bude vyhovovat vaší chuti a preferencím.
Tvarohová štola, to je alchymie chutí a vůní, kde se snoubí jemnost tvarohu s křupavostí mandlí a sladkostí rozinek. Každá správná hospodyňka má svůj tajný recept, předávaný z generace na generaci, který zaručuje tu nejlahodnější chuť.
Božena Navrátilová
Skladování a trvanlivost
Tvarohová štola je delikatesa, která chutná nejlépe čerstvá. Pokud se vám ale poštěstí upéct větší množství, nebo si chcete tuto dobrotu vychutnat později, je dobré vědět, jak ji správně skladovat. Správným uskladněním prodloužíte její trvanlivost a uchováte její lahodnou chuť a texturu. Upečenou a vychladlou štolu nejprve zabalte do pečicího papíru nebo alobalu a poté do mikrotenového sáčku. Takto ji můžete uchovat při pokojové teplotě 2-3 dny. Pro delší uskladnění je ideální tvarohovou štolu zamrazit. Zabalenou štolu vložte do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce. Před konzumací ji nechte pomalu rozmrazit v chladničce. Pamatujte, že rozmražená štola už nebude tak křehká jako čerstvá, ale stále si zachová svou vynikající chuť.
Recepty na tvarohovou štolu
Tvarohová štola je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Její jemná chuť a vláčná konzistence si podmanila srdce milovníků sladkého napříč generacemi. Existuje nepřeberné množství receptů, ze kterých si vybere opravdu každý. Od tradičních receptů našich babiček až po moderní variace s čokoládou, ovocem nebo ořechy. Pečení tvarohové štoly není žádná věda, ale vyžaduje si trochu trpělivosti a lásky. Mezi nejdůležitější ingredience patří kvalitní tvaroh, máslo a hladká mouka. Důležité je také těsto důkladně propracovat a nechat ho dostatečně vykynout. Výsledek pak bude stát za to – nadýchaná a voňavá štola, která potěší celou rodinu. Pokud si chcete pečení štoly usnadnit, můžete využít i hotové těsto, které je k dostání v obchodech. I s ním dosáhnete skvělých výsledků. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept, nezapomeňte na to nejdůležitější – užijte si pečení a dopřejte si sladkou odměnu.
Publikováno: 28. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití