Bramborové šišky: Tradiční pochoutka, která nikdy nezklame
Co jsou bramborové šišky?
Bramborové šišky, ty lahodné a voňavé knedlíčky, jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Připravují se z vařených brambor, do kterých se přidává mouka, vejce a špetka soli. Těsto se následně tvaruje do malých šišek a vaří ve vroucí vodě. Šišky se podávají jako příloha k různým pokrmům, ať už se jedná o klasiku v podobě vepřové pečeně se zelím, nebo modernější varianty s houbami či sýrovými omáčkami. Kromě slaných jídel se šišky uplatní i v kuchyni sladké. Posypané cukrem a polité máslem se promění v lahodný dezert, který potěší malé i velké. Ať už si na bramborových šišky pochutnáte v restauraci, nebo si je připravíte doma podle rodinného receptu, jedno je jisté – tato tradiční pochoutka vás nikdy nezklame.
Historie a původ šišek
Bramborové šišky, ty lahodné a syté knedlíčky z bramborového těsta, patří k tradičním pokrmům české kuchyně. Ačkoliv jejich název evokuje spojitost se šiškami z jehličnatých stromů, ve skutečnosti s nimi nemají nic společného. Původ bramborových šišek musíme hledat v historii brambor samotných. Ty se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky s Kryštofem Kolumbem v 16. století. Zpočátku se pěstovaly jako okrasné rostliny a jejich konzumace se dlouho považovala za nezdravou. Teprve v 18. století se brambory začaly prosazovat jako dostupná a sytá potravina, a to především díky hladomorům a válkám, které sužovaly Evropu. S rozšířením brambor se začaly objevovat i různé způsoby jejich úpravy, mezi nimiž nechyběly ani knedlíky. Bramborové šišky, jak je známe dnes, se zřejmě vyvinuly z jednodušších bramborových placek a noků.
Tradiční recepty a variace
Bramborové šišky, tyhle zlatavé a voňavé knedlíčky, patří k české kuchyni stejně neodmyslitelně jako svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Tradiční recept se předává z generace na generaci a každá rodina má tu svou „jedinou pravou“ verzi. Základem jsou pochopitelně brambory, ideálně uvařené den předem, hladká mouka a vejce. Někdo přidává do těsta i krupičku, tvaroh nebo strouhanku, aby byly šišky nadýchanější. Co se týče tvarování, fantazii se meze nekladou. Klasikou jsou šišky kulaté, ale setkáte se i s podlouhlými válečky nebo placičkami. Ať už zvolíte jakýkoliv tvar, důležité je šišky vařit v mírně osolené vodě a po uvaření propíchnout, aby z nich vyšla pára.
A čím bramborové šišky podávat? Možností je nespočet! Skvěle chutnají na sladko s mákem, cukrem a rozpuštěným máslem, ale i na slano s osmaženou cibulkou, zelím nebo gulášem. Zkrátka bramborové šišky jsou jídlo, které nikdy neomrzí a vždycky zasytí.
Ingredience pro dokonalé šišky
Tajemství těch nejlepších, nadýchaných bramborových šišek se neskrývá v žádném složitém receptu, ale v použití kvalitních surovin a dodržení pár základních pravidel. Začněme u brambor. Ty by měly být moučné, tedy s vyšším obsahem škrobu. Díky tomu budou šišky krásně nadýchané. Odrůdy jako jsou varný typ C neboli přechodný typ AB jsou pro přípravu šišek ideální. Další nezbytnou ingrediencí jsou vejce. Ta do těsta vnáší nejen chuť, ale také důležitou vlhkost a pojivost. Vybírejte vejce co nejčerstvější a od slepic z volného chovu, na chuti šišek to bude znát. A konečně nesmíme zapomenout na mouku. Pro přípravu šišek se nejčastěji používá hladká pšeničná mouka. Ta dodá těstu potřebnou strukturu a zajistí, aby se šišky nerozvařily.
Vlastnost | Bramborové šišky | Hovězí guláš |
---|---|---|
Chuť | Jemná, nasládlá | Pikantní, výrazná |
Hlavní ingredience | Brambory, mouka, vejce | Hovězí maso, cibule, paprika |
Způsob přípravy | Vaření ve vodě | Dlouhé vaření na mírném ohni |
Tipy pro přípravu těsta
Při přípravě těsta na bramborové šišky hraje klíčovou roli konzistence. Těsto by nemělo být příliš řídké, aby se šišky nerotékaly, ale ani příliš tuhé, jelikož by pak byly tvrdé. Ideální těsto je vláčné a lehce lepivé. Pro dosažení správné konzistence je důležité správně poměrovat brambory a mouku. Obvykle se používá poměr 2:1, tedy na 1 kg brambor 500 g mouky. Množství mouky se však může lišit v závislosti na typu brambor, proto je vhodné přidávat ji postupně a sledovat konzistenci těsta. Pro jemnější chuť šišek je vhodné část hladké mouky nahradit moukou polohrubou nebo hrubou. Brambory na šišky by měly být uvařené ve slupce, aby si zachovaly co nejvíce škrobu. Po uvaření je důležité je oloupat a ještě teplé prolisovat nebo rozšťouchat. Do těsta se přidávají i vejce, která mu dodají na vlhkosti a pomohou ho spojit. Pro dochucení se přidává sůl, někdy i muškátový oříšek.
Vaření a servírování šišek
Bramborové šišky, ty voňavé a zlatavé knedlíčky, jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Ať už je servírujete jako přílohu k pečenému masu, s omáčkou nebo jen tak posypané osmaženou strouhankou, vždycky potěší. Důležité je ale nejen šišky správně uvařit, ale i naservírovat. A věřte, že i zdánlivě obyčejné jídlo, jako jsou bramborové šišky, může na talíři vypadat lákavě a elegantně.
Nebojte se experimentovat s bylinkami. Pažitka, petrželka nebo třeba i tymián dodají šiškáme svěží chuť a vůni. A pokud chcete servírování povýšit na další úroveň, zkuste šišky po uvaření krátce opéct na másle dozlatova. Získáte tak krásně křupavý povrch a ještě intenzivnější chuť.
Oblíbené přílohy a omáčky
Bramborové šišky, ty lahodné a syté knedlíčky z bramborového těsta, patří mezi stálice české kuchyně. Ačkoliv se často podávají jako hlavní chod s omáčkou, jejich všestrannost jim umožňuje stát se i skvělou přílohou k nejrůznějším pokrmům.
Mezi nejoblíbenější omáčky, které se k bramborovým šiškam hodí, patří bezesporu svíčková omáčka s jemnou smetanovou chutí a karamelizovanou zeleninou. Skvěle se doplňují také s houbovou omáčkou, ať už z hříbků, žampionů nebo směsi lesních hub. Pro milovníky výraznějších chutí je tu pak guláš, ať už hovězí, vepřový nebo zvěřinový.
Kromě omáček se k bramborovým šiškám hodí i další přílohy. Výborně chutnají například s dušeným kyselým zelím, které dodá pokrmu osvěžující kontrast. Skvěle se doplňují také s dušenou zeleninou, například s mrkví, hráškem a květákem. Pro ty, kteří preferují lehčí varianty, je tu pak možnost podávat šišky s čerstvým zeleninovým salátem.
Bramborové šišky, to je vůně domova, vzpomínka na babiččinu kuchyni a chuť dětství, která nás hřeje u srdce i v dospělosti.
Zdeněk Dvořák
Šišky ve světové kuchyni
Bramborové šišky, pro mnohé symbol české kuchyně, zdaleka nejsou jen naším unikátem. Varianty tohoto jednoduchého, ale sytého pokrmu, najdeme po celém světě. Liší se tvarem, způsobem přípravy i podávanými omáčkami, jedno však mají společné - brambory jako základní surovinu. V Itálii narazíme na gnocchi, malé bramborové noky, které se vaří a poté se podávají s různými omáčkami, od rajčatových až po sýrové. V Německu zase kralují Kartoffelklöße, větší bramborové knedlíky, často plněné uzeným masem a podávané s kyselým zelím. Ať už se vydáte kamkoli, bramborové šišky v té či oné podobě vás jistě nezklamou. Jsou důkazem, že i z obyčejných surovin se dá vykouzlit jídlo, které chutná lidem napříč kontinenty.
Zajímavosti o bramborových šiskách
Bramborové šišky, tyhle malé voňavé knedlíčky z bramborového těsta, jsou stálicí české kuchyně. Málokdo ale ví, že bramborové šišky nejsou původně českým jídlem. Do Čech se dostaly až s bramborami, tedy v 18. století. Původ bramborových šišek je připisován Německu a Rakousku, kde jsou dodnes velmi oblíbené. Zajímavé je, že bramborové šišky se nejedí jen jako příloha k masu a omáčce. V některých zemích, například v Maďarsku, se plní ovocem a sypou mákem nebo cukrem, čímž se stávají sladkou pochoutkou. Ať už si na bramborových šiscích pochutnáváte s jakoukoli přílohou, jedno je jisté – tato tradiční specialita si získala srdce (a žaludky) lidí po celém světě.
Publikováno: 16. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití