Objevte chuť Itálie: Průvodce nejlepšími Pizza Nuova v Praze

Pizza Nuova

Fenomén pizza nuova

V Praze v posledních letech roste obliba pizzy nuova, která se od té klasické neapolské liší hlavně delším časem kynutí těsta. Zatímco neapolská pizza kvasí 8 až 24 hodin, u pizzy nuova je to 24 až 72 hodin. Výsledkem je lehčí a stravitelnější těsto s charakteristickými bublinami a křupavou kůrkou. Pizzerie v Praze, které se na pizzu nuova specializují, si dávají záležet na kvalitních surovinách. Používají mouku s vysokým obsahem bílkovin, čerstvou mozzarellu a další lokální i italské speciality. Díky tomu si na pizze nuova pochutnají i nároční gurmáni.

Charakteristika pizzy nuova

Pizza nuova, jak už název napovídá, představuje nový směr v přípravě tohoto italského fenoménu. Oproti klasické neapolské pizze sází na lehčí těsto, které prochází delší fermentací, a kvalitní suroviny s důrazem na lokální a sezónní produkty. Výsledkem je pizza s křupavým a zároveň nadýchaným okrajem a bohatou harmonií chutí. V Praze zažívá pizza nuova v posledních letech velký boom a pizzerie s tímto konceptem se těší velké oblibě. Není divu, pizza nuova je skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehčí a zároveň chuťově sofistikovanější variantu oblíbeného pokrmu.

Klíčové suroviny a proces

Pravá pizza nuova v Praze se neobejde bez kvalitních surovin a tradičního postupu. Základem je těsto z prvotřídní mouky typu "00", čerstvého droždí, vody a špetky soli. Právě mouka hraje klíčovou roli - ta italská, s vysokým obsahem bílkovin, zaručuje dokonalou texturu a křupavost. Důležitá je i doba kynutí, která by měla trvat minimálně 24 hodin. Během ní těsto získává na chuti a lehkosti. Rajčatová omáčka se připravuje z loupaných italských rajčat San Marzano, proslulých svou sladkostí a nízkou kyselostí. Používá se jen sůl a čerstvá bazalka, žádné další bylinky či koření. Sýr mozzarella, nejlépe mozzarella di bufala campana, dodává pizze smetanovou chuť a vláčnost. Pizzerie v Praze, které ctí tradici, používají pouze tyto autentické suroviny. Pečení probíhá v peci na dřevo, která dodá pizze nenapodobitelnou chuť a aroma. Vysoká teplota (okolo 450 °C) zaručuje, že pizza bude hotová během několika minut a bude mít křupavý okraj a vláčný střed.

Nejlepší pražské pizzerie

Praha se v posledních letech stala rájem pro milovníky pizzy. Pryč jsou doby, kdy jste si mohli dát jen klasickou šunkovou nebo sýrovou. Dnes se v hlavním městě nachází nepřeberné množství pizzerií, které se specializují na nejrůznější druhy pizzy, a to včetně té neapolské. Právě pizza nuova, jak se jí také říká, si v Praze získává stále větší oblibu. Její tenké a křupavé těsto, připravované z prvotřídní mouky a s minimem droždí, je prostě neodolatelné. A co teprve kombinace s lahodnými a čerstvými ingrediencemi, jako jsou mozzarella di bufala, rajčata San Marzano nebo prosciutto crudo? To je prostě symfonie chutí, která vás přenese do slunné Itálie. Při výběru pizzerie v Praze se zaměřte na ty, které používají tradiční italské suroviny a dbají na autentičnost přípravy. Jen tak si vychutnáte pravou chuť pizzy nuova. Nebojte se experimentovat a ochutnat různé druhy pizzy, ať už s masem, mořskými plody nebo vegetariánské. Praha vám nabízí nepřeberné možnosti, jak si užít tento italský klenot v té nejlepší kvalitě.

Atmosféra a zážitek

Vkročit do pražské pizzerie, která se pyšní označením "pizza nuova", je jako ocitnout se na chvilku v jiné dimenzi. Pryč je hluk a shon velkoměsta, uvnitř vás přivítá útulná atmosféra s nádechem italské pohody. Vzduchem se line omamná vůně čerstvě pečeného těsta a bylinek, která vám okamžitě probudí chuťové pohárky. Design interiéru je často minimalistický a moderní, s důrazem na přírodní materiály a tlumené barvy, které navozují pocit klidu a harmonie.

Vlastnost Pizza Nuova Jiná pizzerie v Praze (Příklad)
Lokalita Různé pobočky v Praze Vinohrady
Typ pizzy Neapolská Římská
Cenová relace Střední Vyšší

Zážitek z pizzy nuova je ale především o chuti. První sousto křupavého, nadýchaného těsta, připraveného z prvotřídních surovin a fermentovaného po dlouhé hodiny, je doslova explozí chutí. Jemná chuť rajčatové omáčky z italských rajčat San Marzano se dokonale snoubí s lahodnou mozzarellou a čerstvými bylinkami. Každý detail je zde důležitý, od výběru surovin až po precizní přípravu. Pizza nuova není jen jídlo, je to zážitek pro všechny smysly, který si budete chtít znovu a znovu zopakovat.

Cenová relace a dostupnost

Pizza Nuova se řadí spíše k těm dražším podnikům v Praze. Ceny pizz se pohybují od 200 Kč výše, v závislosti na druhu a velikosti. Za pizzu s mozzarellou di bufala si připlatíte, stejně jako za další prémiové ingredience. V porovnání s některými „fast food“ pizzeriemi je Pizza Nuova dražší, avšak s ohledem na kvalitu surovin, prostředí a celkový gurmánský zážitek je cena adekvátní.

Dostupnost pizzy Nuova je v Praze poměrně široká. V centru města najdete hned několik poboček, a to jak s možností posezení, tak i s sebou. Pro ty, kteří preferují objednávku z pohodlí domova, nabízí Pizza Nuova rozvoz prostřednictvím vlastních kurýrů i externích platforem.

Ačkoliv Pizza Nuova nepatří mezi nejlevnější pizzerie v Praze, vysoká kvalita surovin, autentická receptura a příjemné prostředí z ní dělají skvělou volbu pro milovníky italské kuchyně.

Alternativy k pizze nuova

Ať už vám pizza nuova nechutná, nebo jen chcete vyzkoušet něco jiného, v Praze najdete nepřeberné množství alternativ. Milovníci tenkého těsta si přijdou na své v mnoha italských restauracích, které se pyšní tradičními recepturami a kvalitními surovinami. Za zmínku stojí například pizzerie s pecí na dřevo, kde se pizza peče na ohni a získává tak nezaměnitelnou chuť a vůni. Pokud dáváte přednost jiným kuchyním, Praha nabízí širokou škálu možností od asijských bister přes mexické restaurace až po moderní podniky s autorskou kuchyní. Nebojte se experimentovat a objevovat nová gastronomická zákoutí Prahy. Inspirujte se recenzemi ostatních strávníků a objevte svůj nový oblíbený podnik. Ať už hledáte rychlý oběd, romantickou večeři nebo posezení s přáteli, v Praze si zaručeně vyberete.

V Praze, kde se snoubí historie s modernou, najdete i pizzerie, které vás okouzlí svou neopakovatelnou atmosférou a chutí pravé italské pizzy.

Anežka Nováková

Praha, město stověžaté, se v posledních letech stala také městem lahodné pizzy. Pryč jsou doby, kdy se pizza v Praze omezovala na těžké, mastné trojúhelníky s nevýraznou chutí. Nová vlna pizzerií sází na kvalitní suroviny, autentické receptury a především vášeň pro toto jednoduché, a přitom geniální jídlo. Řemeslné těsto, pomalu kynoucí až 72 hodin, je základem pro křupavý a zároveň nadýchaný korpus. Na něm se pak snoubí lahodné kombinace čerstvých, často lokálních surovin, od rajčat San Marzano po mozzarella di bufala. Pizza nuova, jak se tomuto novému trendu přezdívá, si získává srdce Pražanů i návštěvníků. Ať už máte chuť na klasiku jako je Margherita nebo Capricciosa, nebo toužíte po experimentálnějších kombinacích, v Praze si zaručeně přijdete na své. Stačí se jen vydat do některé z mnoha nových pizzerií a nechat se unést chutí pravé italské pizzy.

Publikováno: 20. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití