Bramborové knedlíky plněné uzeným: Recept na nebesky dobrý oběd

Bramborové Knedlíky Plněné Uzeným

Výběr správných brambor

Pro přípravu těch nejlepších bramborových knedlíků plněných uzeným masem je výběr správných brambor naprosto klíčový. Nehodí se všechny druhy, některé se rozvaří, jiné se zase špatně strouhají. Ideální jsou brambory typu C, případně B. Tyto odrůdy, jako například varný typ Laura nebo Agria, obsahují vyšší podíl škrobu, díky kterému bude těsto krásně kompaktní a knedlíky se nebudou rozpadat. Naopak se vyhněte salátovým bramborám typu A, které jsou sice výborné do salátů, ale na knedlíky se kvůli nízkému obsahu škrobu příliš nehodí. Při výběru v obchodě se zaměřte na brambory, které jsou pevné, bez známek klíčivosti a poškození. Správně zvolené brambory jsou základem úspěchu a zaručí, že vaše knedlíky budou chutnat zkrátka božsky.

Příprava bramborového těsta

Příprava těsta na bramborové knedlíky plněné uzeným masem je klíčová pro dosažení dokonalé chuti a konzistence. Začínáme s uvařenými a vychladlými bramborami. Ty oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Do mísy s bramborami přidáme hladkou mouku, krupici, vejce a sůl. Množství surovin se může lišit v závislosti na druhu brambor a požadované konzistenci těsta. Důležité je přidávat mouku postupně a těsto důkladně propracovat.

Správně připravené těsto by mělo být hladké, pružné a nemělo by se lepit. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky. Naopak, pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout v chladu, aby se spojily chutě a mouka se stihla rozvinout.

Bramborové knedlíky plněné uzeným, to je symfonie chutí, kde se snoubí hebkost těsta s výraznou chutí uzeného masa. Tajemství tkví v poměru brambor a mouky a v trpělivosti při hnětení.

Božena Králová

Volba ideálního uzeného masa

Při výběru uzeného masa pro vaše knedlíky s uzeným se zaměřte na kvalitu a chuť. Ideální je uzené maso z udírny, kde se maso udí tradičním způsobem, tedy studeným kouřem z tvrdého dřeva. Takové maso má výraznější chuť a aroma. Vybírejte maso s pěknou, tmavou barvou a pevnou strukturou. Vyhněte se masu s příliš velkým množstvím tuku a slizkým povrchem, mohlo by být žluklé. Pro knedlíky s uzeným se hodí vepřové maso, například krkovice, plec nebo bůček. Můžete ale experimentovat i s jinými druhy masa, jako je hovězí nebo skopové. Důležité je, aby maso bylo dostatečně prorostlé tukem, který mu dodá šťavnatost. Nebojte se zeptat řezníka na jeho doporučení, rád vám poradí s výběrem masa, které se bude hodit právě pro váš recept na knedlíky s uzeným.

Plnění knedlíků uzeným

Bramborové knedlíky, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Ať už je máte nejraději jako přílohu k vepřové pečeni s knedlíkem a zelím, nebo si je vychutnáváte s vajíčkovou omáčkou, jedno je jisté – s uzeným masem uvnitř se posouvají do další dimenze chuti.

Vlastnost Bramborové knedlíky plněné uzeným
Chuť Slaná, kouřová, sytá
Náročnost přípravy Střední
Doba přípravy cca 60 minut

Plnění knedlíků uzeným masem není žádná věda, chce to jen trochu šikovnosti a trpělivosti. Nejdůležitější je vybrat si kvalitní uzené maso, ideálně vepřovou krkovici s dostatkem tuku, který dodá knedlíkům šťavnatost. Maso nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova na pánvi. Poté ho můžeme ještě dochutit cibulkou osmaženou dozlatova, pepřem a solí.

Do připraveného těsta z brambor, hrubé mouky a vajec vmáčkneme lžící důlek a vložíme do něj lžičku opečeného uzeného masa. Knedlík opatrně uzavřeme a zformujeme do válečku. Vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Správně uvařený knedlík poznáme tak, že vyplave na hladinu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, věřte, že bramborové knedlíky plněné uzeným si vás získají svou neodolatelnou chutí a vůní.

Vaření knedlíků ve vodě

Vaření bramborových knedlíků plněných uzeným ve vodě je tradiční a poměrně jednoduchý proces. Nejprve si připravíme velký hrnec s osolenou vodou a přivedeme ji k varu. Mezitím z těsta na bramborové knedlíky tvarujeme placky, do kterých vkládáme kousky uzeného masa. Placky opatrně uzavřeme a vytvarujeme do kulatých knedlíků. Jakmile voda v hrnci vře, opatrně do ní vkládáme knedlíky. Důležité je, abychom hrnec nepřehltlili a knedlíky měly dostatek prostoru. Vaříme je přibližně 10-15 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Po vyplavání je ještě necháme krátce povařit, aby se uvnitř prohřály. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody pomocí děrované naběračky a necháme okapat. Podáváme je horké, nejčastěji jako přílohu k pečenému masu a zelence.

Servírování a dochucení

Bramborové knedlíky plněné uzeným se nejlépe servírují horké, ihned po uvaření. Na talíři je přelijeme rozpuštěným sádlem a posypeme křupavou cibulkou. Pro ještě intenzivnější chuť můžeme sádlo před politím knedlíků ochutit orestovanou slaninou. Jako příloha se k tomuto jídlu skvěle hodí zelí, ať už kysané nebo dušené. Kysané zelí dodá pokrmu osvěžující kontrast, zatímco dušené zelí chuť knedlíků a uzeného masa příjemně doplní. Nezapomeňte ani na porci čerstvého chleba, kterým si můžete vychutnat zbylou šťávu z masa a zelí. Pro ozvláštnění chuti můžete knedlíky před podáváním posypat čerstvými bylinkami, například pažitkou, petrželkou nebo libečkem.

Tipy pro dokonalé knedlíky

Pro dokonalé bramborové knedlíky plněné uzeným je klíčový správný poměr brambor a mouky. Používejte převážně moučnaté brambory, které se nerozváří. Na 1 kg brambor počítejte s cca 250 g hrubé mouky. Pro nadýchanější knedlíky přidejte do těsta lžíci krupice. Uzené maso nakrájejte na kostičky a před plněním opečte dozlatova. Knedlíky vařte v dostatečném množství mírně osolené vody. Po vynoření snižte teplotu a vařte zhruba 15 minut. Hotové knedlíky propíchněte špejlí, aby unikla pára a nepopraskaly. Podávejte je přelité sádlem s osmaženou cibulkou a kysaným zelím.

Publikováno: 29. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití