Božský rebarborový koláč: Recept, který vás dostane!
Rebarbora: jarní pochoutka
Když se řekne jaro, mnohým se vybaví právě rebarbora a s ní spojené dobroty. A co teprve božský rebarborový koláč! Ten dokáže provonět celý dům a navodit tu pravou jarní atmosféru. Receptů na rebarborový koláč existuje nespočet, ale my pro vás máme jeden, který si zamilujete pro jeho jednoduchost a lahodnou chuť.
Základem je křehké těsto, které se jednoduše připraví smícháním mouky, másla, cukru a vejce. Po vychlazení v lednici se těsto rozválí a vloží do koláčové formy. Na těsto přijde náplň z nakrájené rebarbory, cukru a skořice. Rebarboru je dobré předtím posypat trochou solamylu, aby pustila méně šťávy. Vršek koláče se pak může posypat drobenkou nebo ozdobit proužky z těsta. A pak už se jen čeká, až se koláč upeče dozlatova a provoní celý dům.
Božský rebarborový koláč je ideální pochoutkou ke kávě nebo čaji, ale skvěle chutná i samotný. Ať už ho budete péct pro sebe nebo pro své blízké, věříme, že si na něm pochutnáte.
Výběr a příprava rebarbory
Pro božský rebarborový koláč je nejdůležitější vybrat tu správnou rebarboru. Hledejte stonky, které jsou pevné, lesklé a mají sytě červenou barvu. Čím červenější rebarbora, tím sladší bude. Zelené stonky jsou sice také jedlé, ale bývají kyselejší. Před zpracováním rebarboru důkladně omyjte a odstraňte listy, které jsou jedovaté. Stonky nakrájejte na menší kousky, asi 1-2 cm dlouhé. Pokud je rebarbora příliš kyselá, můžete ji před pečením posypat trochou cukru a nechat krátce odležet. Tak pustí šťávu a koláč bude sladší.
Tajemství dokonalého těsta
Pečení božského rebarborového koláče začíná u srdce celého dezertu: těsta. Tajemství jeho dokonalosti tkví v několika klíčových krocích. Za prvé, vždy používejte vychlazené suroviny, máslo, vejce i mléko. Studené máslo zaručí křehkost a nadýchanost těsta. Zadruhé, s moukou zacházejte opatrně. Nepřemíchávejte těsto zbytečně dlouho, stačí jen do spojení surovin. Jinak se v něm začne vyvíjet lepek a těsto bude tuhé. A konečně, nezapomeňte těsto před pečením nechat odpočinout v lednici. Díky tomu se uvolní lepek a těsto se krásně spojí. Dodržováním těchto zásad dosáhnete dokonalého základu pro váš božský rebarborový koláč.
Vlastnost | Recept 1 | Recept 2 |
---|---|---|
Doba přípravy | 30 minut | 45 minut |
Doba pečení | 45 minut | 35 minut |
Množství cukru | 200 g | 250 g |
Náplň: sladká symfonie chutí
Rebarborový koláč, to není jen tak obyčejný moučník. Je to sladká symfonie chutí, kde se snoubí kyselost rebarbory s jemnou sladkostí těsta a drobenky. Každý kousek je jako malý koncert pro vaše chuťové pohárky. Tajemství tkví v dokonalé harmonii ingrediencí. Šťavnatá rebarbora, lehce posypaná cukrem a skořicí, se ukrývá pod křupavou drobenkou z másla, mouky a cukru. A to celé spočívá na nadýchaném těstě, které se jen rozplývá na jazyku.
Chuť rebarbory je v tomto koláči zvláště podmanivá. Její kyselost je vyvážena sladkostí ostatních ingrediencí a vytváří tak dokonalou harmonii. Rebarborový koláč je zkrátka oslavou jara a svěžesti, která vám zaručeně zlepší náladu.
Rebarborový koláč, to je symfonie chutí, kde sladkost těsta tančí s kyselostí rebarbory a dohromady vytváří dokonalou harmonii.
Anežka Malá
Pečení a servírování
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě 30–35 minut, dokud povrch koláče nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení nechte koláč alespoň 15 minut chladnout ve formě, než ho vyklopíte na mřížku a necháte zcela vychladnout. Studený koláč můžete podávat posypaný moudrovým cukrem nebo ozdobený šlehačkou a čerstvými jahodami. Pro ještě intenzivnější chuť rebarbory můžete před pečením na těsto navrstvit tenké plátky rebarbory posypané skořicí a cukrem.
Tipy a variace
Ať už se rozhodnete pro klasiku nebo experimentujete s variacemi, tento koláč si vás získá svou chutí a vůní. Pro ještě intenzivnější rebarborový zážitek zkuste přidat do náplně lžíci rebarborové marmelády. Pokud nemáte po ruce mandlové lupínky, můžete je nahradit sekanými vlašskými ořechy nebo kokosem. Těsto před pečením propíchejte vidličkou, aby se během pečení nenafukovalo. Koláč chutná skvěle ještě teplý, ale i studený si zachová svou vláčnost a chuť. Pro slavnostnější příležitost ho můžete ozdobit šlehačkou a čerstvými jahodami. Rebarboru před použitím oloupejte a nakrájejte na menší kousky, aby se v koláči dobře propekla. Pokud je rebarbora příliš kyselá, můžete přidat do náplně více cukru. Naopak, milovníci sladkokyselých chutí ocení, když do koláče přidáte hrst nakrájených jahod nebo malin.
Recept na božský rebarborový koláč
Tento koláč si vás získá svou jednoduchostí a zároveň lahodnou chutí. Rebarbora, která je v tomto receptu hlavní hvězdou, dodá koláči příjemnou kyselost, která se dokonale snoubí se sladkým těstem. Ať už hledáte dezert na nedělní oběd nebo jen tak na chuť, tento rebarborový koláč vás zaručeně nezklame. Pečení zvládne i úplný začátečník a výsledek bude stát za to. Připravte si zástěry a pusťme se do pečení!
Publikováno: 16. 10. 2024
Kategorie: jídlo a pití